Meet het ligvlak van jouw wieg tot aan de kanten. Die afmeting zoek je bij Wiegmatras Ovaal of Wiegmatras Recht. Zit die er niet bij, ga dan naar Wiegmatras Op Maat.
We helpen je hier op weg om de beste Wiegmatras voor jou te vinden.
Kun je gunstig een wiegmatras van iemand anders overnemen?
Doe dit niet!
Ook al kun je er heel wat mee besparen.
Waarom niet?
Nou gewoon omdat het niet hygiënisch is, ook al heeft een baby er “kort” in gelegen. Er zitten heel wat bacteriën, schimmels, huismijten en lichaamssappen in van de vorige baby. Je weet ook niet hoe en waar het matras (schuimkern) is bewaard.
Daar wil je zelf toch ook niet op slapen? Dat is ongezond.
Een nieuw wiegmatras zorgt ervoor dat jouw baby heerlijk kan slapen en niet onnodig ziek wordt!
Kwaliteit en duurzaamheid staat bij ons voorop. Onze fabrikanten gebruiken alleen materialen die voor moeder en kind veilig zijn. Alle matrasje zijn vrij schadelijke stoffen en worden daar ook regelmatig op getest. De matrasjes worden nog handgemaakt en voldoen aan eisen die doorgaans strenger zijn dan in Nederland gebruikelijke is. De matrasjes komen allemaal uit de EU en worden daarom ook NIET gegast zoals bij transport met zeecontainers uit het verre oosten.
Jouw baby slaapt veel. In het eerste levensjaar wel ruim 6000 uur! Het is dus ook heel belangrijk om een goed wiegmatras te kopen.
Onze matrasjes worden ontworpen samen met Kinderartsen en Verloskundigen omdat kwaliteit en comfort erg belangrijk is.
Een goed wieg matras vormt zich een beetje naar het lichaam, biedt voldoende steun maar is niet te hard, ventileert goed en heeft een goede vochtregulering.
Het gebruiken van de maxicosi (een autostoel!) is voor het hoofdje, het snel groeiende ruggetje en de heupjes dan ook zeer slecht.
Om een indruk te krijgen hoe een matrasje “voelt” kun je er je onderarm opleggen en zo “zien” dat het matras stevig is. Terwijl als je het matras tussen duim en wijsvinger KNIJPT, kun je nooit zien dat het matras goede steun geeft daar waar het nodig is.
Wasbaarheid van het wiegmatrasje
Je wilt natuurlijk een schoon wiegmatrasje voor je baby. Maar een ongelukje zit in een klein hoekje en een wiegmatrasje kan makkelijk vies worden. Een uitwasbare hoes of tijk die afritsbaar is, is dan heel handig.
Al onze wiegmatrasje zijn voorzien van zo'n uitwasbare tijk (tot 30 tot 60 graden), zodat je jouw wiegmatrasje weer snel van een schone tijk kunt voorzien. Na het wassen de tijk even in vorm brengen en laten drogen. Aan de tijk zit een label met wasinstructies. We raden aan om kleine moltons 33x40 te gebruiken onder de billetjes. Mocht de schuimkern vochtig zijn geworden kun je deze droogdeppen om vervolgens GOED te laten drogen. Is de schuimkern echt helemaal droog, ook dieper in de kern, dan pas mag de tijk er weer omheen. De schuimkern kan beter niet chemisch gereinigd worden, gewoon weggooien de gebruikte matras als het matras echt vies is geworden. Een door een andere baby gebruikt matras is nooit fris, en ivm schimmels-, en bacteriën ongezond voor hergebruik ook binnen hetzelfde gezin.
Last van allergieën in de familie? Kies dan voor een hypoallergeen wiegmatrasje. De meeste matrasjes die je bij ons kunt kiezen en laten maken zijn anti-allergisch. Deze wiegmatrasjes worden uitsluitend gemaakt van anti-allergische materialen (dus geen kokos, kapok, zeegras) Dr. Lubbe Air, ClimaMax zijn hiervoor goede matrasjes.
De Koudschuim kern van deze matrasjes zijn van een materiaal waar bacteriën-, en schimmels moeilijk kunnen hechten. De gebruikte medicott tijk van de ClimaMax heeft een anti-allergische werking en de tijk Tencel Fresh&Dry van Dr. Lubbe Air Plus matrasjes zijn handgemaakt, bijzonder ademend, zeer aangenaam voor de huid en speciaal om snel te drogen en daardoor fris te blijven.
Jouw baby slaapt het best als de temperatuur optimaal is en als hij/zij niet te veel zweet. Het is dan ook belangrijk dat het wiegmatras luchtdoorlatend is en een goede vochtregulering heeft. Ook moet jouw baby natuurlijk goed kunnen doorademen als hij/zij per ongeluk met de mond op het matras komt te liggen. Al onze matrassen zijn wat dat betreft veilig! Het verschil in uitvoering heeft dan ook vooral betrekking op het slaapcomfort.
Over de dikte van een wiegmatras bestaan veel misverstanden! Bijvoorbeeld dat het wiegmatras minimaal 6 cm moet zijn. Dit klopt helemaal niet want hoe dikker het matras hoe dichter bij de rand. Dat kan gevaar opleveren. Daarom zijn matrasje ook dunner in een wieg. En in kinderwagens kunnen ze nog dunner zijn om dezelfde reden.
Kwaliteit zit niet in de dikte van de babymatras!
Als de dikte van een wiegmatras inderdaad 8 cm zou moeten zijn ivm het gewicht van de baby (bv 4kg), hoe dik zou een matras van een volwassene (80kg) dan moeten zijn? 1,6 meter? :-)
In Nederland worden voornamelijk ledikantjes verkocht. Omdat deze veel langer gebruikt worden dan een wieg, moet ook een veel zwaarder kindje (kleuter) nog goed op de matras moet kunnen liggen. We hebben ledikant matrasjes die daarom een baby-, en peuterzijde hebben. Maar door het gebruik van voornamelijk ledikantjes wordt vaak uitgegaan van een matrasdikte van 9 á 10 cm voor wiegen. Omdat een baby dan veel te dicht bij de rand kan komen te liggen mag de wiegmatras dus niet dik zijn. Dat kan gevaar opleveren.
Voor een wiegmatras is dit dus echt anders!
Omdat een baby maar 6 tot 9 maanden in de wieg ligt,
zijn wiegmatrassen doorgaans tussen de 4 en 6,5 cm dik.
Daarnaast gaat de dikte van de matras ten koste van de luchtdoorlatendheid en de vochtregulering!
Het is dan ook voor het comfort en ondersteuning van het snelgroeiende ruggetje helemaal niet nodig om een dikke matras te hebben, omdat baby's nog lang niet zwaar genoeg zijn.
De afmeting van het matrasje moet zo zijn dat het gehele ligvlak bedekt is. Tussen de kanten van de wieg mag maximaal een vingerdikte zitten. Dit komt neer op 1 cm rondom het matras tot aan de zijkanten.
Voor oudere rotan wiegen kan het zo zijn dat de houten bodemplaat kleiner is dan het gehele ligvlak. Bij die wiegjes moet gemeten worden tot aan het punt waar de spijlen een bocht maken. Vaak is dat 1 cm boven de houten bodemplaat.
Ivm de veiligheid moet het matras op het ligvlak liggen zonder een ander matrasje eronder of een opgerolde handdoek aan het voeteneinde.
Omdat een matras dus mooi moet passen op het gehele ligvlak moet je eerst de afmeting van dat ligvlak weten. Het ligvlak is het vlakke gedeelte echt tot aan de kanten van de wieg. Deze afmeting moet overeenkomen met een matras die je wilt kiezen. Gebruik niet de oude matras als je die nog hebt om te meten. Hiervoor moet je echt de wieg gebruiken zonder bekleding en meten van het midden hoofdeinde tot het midden voeteneinde en de breedte van links naar rechts precies tot de spijlen of kanten van de wieg. Een nieuwe matras kan niet korter, smaller, langer of breder gekozen worden dan het gehele ligvlak van je wieg. Zit die afmeting, of model, er niet tussen dan kies je een Matras Op Maat.
Moet je nu kiezen voor een Koudschuim kern of een Polyether kern wiegmatras? Of iets anders...
Hier volgen de voor en nadelen per wiegmatras soort op een rij:
Koudschuim kern heeft een hele goede veerkracht en biedt een zeer goede ondersteuning voor het lichaam van je baby.
Dit schuim heeft een anti-allergische werking is daardoor uitermate geschikt voor allergische kindjes.
Door de structuur van de schuimkern (open poriën) kan het beter ventileren en is kuilvorming vrijwel niet mogelijk. Koudschuim kan wat warmer aanvoelen maar dit wordt gecompenseerd door een goed ventilerende tijk.
Polyether wordt veel gebruikt.
Het is goedkoop materiaal dat eenvoudig in de juiste vorm te maken is.
Ook is een polyether wiegmatras gemakkelijk te wassen. Een polyether wiegmatras heeft echter een aantal belangrijk nadelen: Het biedt een relatief slechte ondersteuning De lucht- en vochtregulatie is minder. Grotere kans op kuilvorming.
Kokos werd eerder veel gebruikt voor een wieg en kinderwagenmatrasje. Het voordeel van Kokos is dat het een zeer goed ventilerend matraskern heeft en een goede vochtregulerende werking. Maar het nadeel van Kokos kan zijn dat kindjes er allergisch op zouden kunnen reageren. Echt zeker is dit niet. Omdat Kokos een natuurproduct is kan het wat sneller “aangetast” worden door vocht e.d. Goede ventilatie is daarom belangrijk. Een ander nadeel is eigenlijk dat het matrasje nogal hard is. Dit heeft als gevolg dat een kindje het misschien niet lekker vindt om op de liggen.
Dan heb je de centimeters van het ligvlak in de lengte en breedte en kun je eerst eens kijken bij “Wiegmatras ovaal” of “Wiegmatras recht” of die exacte afmeting er tussen zit. Zit het model, de juiste afmeting er niet tussen, of heb je een afmeting liever in een uitvoering die er niet tussen staat dan kunnen we altijd een Matras Op Maat maken. De levertijd is ongeveer tussen de 10 en 15 werkdagen, afhankelijke wat je kiest.
Heb je een nieuwe wiegmatras nodig of heeft je Wieg een afwijkende wiegmaat of apart model?
Geen probleem hoor! We maken Wiegmatrasjes Op Maat tot 50x100. Of als het nodig is kan het ook wat groter. Doorgaans kan het Matras Op Maat met ca. 10-15 werkdagen worden verzonden. Is er echt haast bij dan kan er tegen meerprijs een SPOED Matras Op Maat worden besteld.
De maximale afmeting staat in de productnaam. Je moet eerst de afmeting van de binnenkant van de wieg meten, in de lengte en breedte over het gehele ligvlak. De oude matras kun je hiervoor beter niet gebruiken.
Heb je een “ovale” of “anders” Wiegmatras Op Maat besteld?
Stuur dan een reply op de orderbevestiging en voeg daar een foto van de lege bodem toe.
Zorg ervoor dat de foto zo loodrecht boven de lege bodem is genomen. Dit gaat het makkelijkst als je aan de zijkant naast de wieg gaat staan.
Het matrasje is Kant-en-Klaar op voorraad en wordt binnen 2-3 werkdagen verstuurd
Het matras moet speciaal Op Maat gemaakt worden. De verzending van de bestelling is meestal rond 10 werkdagen, soms 15 werkdagen.
Let op! SPOED service gaat het veel sneller.
Kies deze optie evt. bij het plaatsen van de bestelling.
Het product is in bestelling bij de fabriek en wordt normaal verzonden binnen 2-3 weken.
Wil je weten wat de actuele levertijd is, vraag het dan even na via de chat.
SPOED service (+ € 30,-)
Wij laten alles vallen en zorgen ervoor dat het matrasje Op Maat binnen 3 dagen (vaak nog sneller) klaar is voor verzending met GLS.
Goede Wiegmatrasjes zijn niet eerder gebruikt ivm bacteriën en schimmels, die zeer ongezond kunnen zijn voor de baby. Een niet te hard wiegmatrasje kan het ruggetje ook goed ondersteunen. Een voorbeeld hiervan zijn de Dr. Lubbe Air Plus en de ClimaMax. Het Wiegmatras moet verder vrij zijn van schadelijke stoffen - dat zijn onze matrasjes. De Wiegmatras is doorgaans niet dikker dan ca.6 centimeter - dat is hoog genoeg. Het Wiegmatrasje moet goed op het ligvlak van je wieg liggen bijna tot de kanten
Een wiegmatras mag niet dikker zijn dan 6 centimeter. Dit is omdat de baby anders te dicht bij de rand komt te liggen en dat kan gevaarlijk zijn. Daarnaast is het voor het gewicht helemaal niet nodig omdat een baby nog lang geen 20 kilo weegt. Dikkere matrasjes zijn vaak te hard voor baby's. Omdat dr. Lubbe, een kinderarts, vond dat matrasjes te hard waren heeft hij besloten om mee te werken aan de ontwikkeling van een goede wiegmatras; de Dr. Lubbe Air Plus Wiegmatras
In Nederland gebruikt men voor een baby vaak al een ledikant. In een ledikant ligt al een dikker matras omdat het tot zo’n 4 jaar gebruikt wordt. Hierdoor gaat men er vanuit dat deze dikte ook nodig is voor een baby. Dat is een MISVERSTAND. Voor het gewicht van de baby is het nog lang niet nodig om een Wiegmatras dikker dan 6 centimeter te gebruiken. Voor de veiligheid is het Wiegmatras dunner omdat de baby anders te dicht bij de rand komt te liggen.
Nee! Een Aerosleep is onnodig omdat onze matrasje, zeker de Koudschuim matrasjes goed ventileren.. Het grootste nadeel van een Aerosleep of gelijke producten is dat het zo goed ventileert dat een baby onderkoelt kan raken of niet op temperatuur kan blijven. Veel kraamhulpen halen deze al uit bedjes. Daarnaast is het ontzettend duur. En hoe meer er op een matrasje gelegd wordt (twee hoeslakens, moltons over het gehele oppervlak e.d.), hoe minder het matrasje natuurlijk kan ventileren.
Een juiste Wiegmatras ligt mooi over het gehele ligvlak van de wieg. Het matras ligt niet helemaal tegen de kanten maar de matras voor de wieg mag zeker niet te klein zijn. Als er 1 centimeter tussen het wiegmatrasje en de zijkanten zit, is het goed en is er nog iets ruimte wat nodig kan zijn voor dekentjes. Bij gebruik van babyslaapzakjes sluit het wiegmatrasje mooi aan omdat er geen dekentjes gebruikt worden. Er mag nooit een extra matras onder een Wiegmatras worden gelegd.
De benaming "Matras Kinderwagen" en "Matras Wieg" hebben betrekking op de indeling die de fabriek gebruikt. De matrassen zijn gelijk. Wel zijn er nog speciaal Kinderwagenmatrasjes die minder hoog zijn om te voorkomen dat de baby te dicht bij de rand komt te liggen in kinderwagens. Speciale Kinderwagenmatrasjes worden niet gebruikt voor wiegen. Andersom kan soms wel.
De afmeting van onze standaard babymatrassen zijn iets kleiner dan vermeld omdat het matrasje nog opgemaakt moet worden. De afmeting die gekozen moet worden is de afmeting die gelijk is aan de afmeting van de Wieg. Omdat de babymatras iets kleiner is, gaat deze niet bol of hol staan als het opgemaakt is want dan is er wat ruimte voor de dekentjes.
Het komt bijna niet voor dat er kuilen in de schuimkern ontstaan. Zeker niet bij een Koudschuimmatras. Als er echt een kuil in het schuim zit dan kunnen deze ontstaan door; een te grote matras voor de wieg (waardoor deze tegen de kanten omhoog staat), te strakke lakentjes (die het matrasje naar binnen trekken), te strak instoppen van een baby (waardoor het matras als het ware om het kindje gepakt wordt), matrasjes waar geen ruimte is voor het instoppen van de dekentjes (het matras wordt samengedrukt). Of door een bodem die niet van een vlakke stevige ondergrond (hout) is gemaakt. Af en toe lijkt het of er een kuil in het matras zit maar dan zijn de verschillende laagjes van de tijk wat platgedrukt. Als je het schuim (de kern) uit de tijk is gehaald en op een vlakke ondergrond wordt gelegd, ziet u dat er geen kuil is.
De matrasjes worden samen met Kinderartsen en Verloskundigen ontwikkeld. Alle wieg matrassen op onze website zijn volgens nieuwste medische inzichten ontworpen en vervaardigd in Duitsland. De Wiegmatrassen worden niet "gegast" omdat deze uit de EU komen. Dit in tegenstelling tot goedkope matrassen uit China. Om deze matrasjes tijdens het containertransport vrij van bacteriën, schimmels of ongedierte te houden, worden de containers gegast met giftige tabletten. Dit wil je toch niet?! Wij verkopen geen matrasjes uit China! Onze fabrikanten hebben zo’n 60 jaar ervaring in het ontwikkelen en maken van baby- en kindermatrassen. De Dr. Lubbe AIr Plus matras b.v. is ontworpen in samenwerking met de kinderarts die zag dat matrasjes meestal te hard waren. Bij het ontwikkelen van nieuwe materialen is niet alleen gekeken naar de bruikbaarheid ervan, maar nog belangrijker; de gezondheid en de veiligheid van kleine kinderen.
Uit hygiënisch oogpunt is het aan te raden een passend hoeslakentje over het matras te gebruiken. Dit kan makkelijker gewassen worden. Voor onder de billetjes raden we kleine Moltons 33x40 aan om de matraskern schoon te kunnen houden.
Een nieuw matras is altijd gezonder en hygiënischer, voor iedere baby. Mocht u een eerder gebruikt matras toch willen bewaren doe dit dan op een goed doorluchte, droge en verwarmde plaats. Verpak een matras niet in plastic en op kamertemperatuur. Dit om schimmelvorming te voorkomen. Het matras kan ook ziektekiemen en vocht opnemen. Bewaar daarom een matras niet te lang.