Advies bij je babymatras keuze
- Wanneer je een nieuwe babymatras nodig hebt, heb je de keuze uit veel verschillende uitvoeringen.
- Hoe weet je waar je op moet letten bij je keuze?
- Wil je een koudschuim baby matras of niet?
- Hoe dik moet het babymatrasje zijn?
We helpen je hier op weg om de beste babymatras voor jou te vinden.
Een babymatras moet voldoen aan de volgende eisen:
- goede ondersteuning van het lichaam
- goede ventilatie
- zacht, maar stevig materiaal
- schoon - vrij van schimmels / bacteriën
- vrij van schadelijke stoffen
Wasbaarheid van het babymatrasje
Een baby matras kan natuurlijk vies worden. Een uitwasbare hoes of tijk die afritsbaar is, is dan heel handig.
Al onze wiegmatrasje zijn voorzien van zo'n uitwasbare tijk (tot 30 tot 60 graden).
Anti-Allergische babymatrassen
Last van allergieën in de familie? Kies dan voor een hypoallergeen babymatrasje. Deze babymatrassen worden uitsluitend gemaakt van anti-allergische materialen (dus geen kokos,veren, dons etc.) b.v. Dr. Lubbe Air, Tencel Air en ClimaMax.
Luchtdoorlatend & Vochtregulerend
Jouw baby slaapt het best als de temperatuur optimaal is en als hij/zij niet teveel zweet. Het is dan ook belangrijk dat het baby matras luchtdoorlatend is en een goede vochtregulering heeft. Ook moet jouw baby natuurlijk goed kunnen doorademen als hij/zij per ongeluk met de mond op het matras komt te liggen. Al onze babymatrassen zijn wat dat betreft veilig! Het verschil in uitvoering heeft dan ook vooral betrekking op het slaapcomfort.
Afmeting en dikte van het matrasje
Over de dikte van een babymatras bestaan veel misverstanden!
In Nederland worden voornamelijk ledikantjes verkocht. Omdat deze veel langer gebruikt worden dan een wieg, moet ook een veel zwaarder kindje (kleuter) nog goed op de matras kunnen liggen. Daarom wordt vaak uitgegaan van een matrasdikte van 9 á 10 cm. Voor een wiegmatras werkt dit echter anders! Omdat een baby maar 6 tot 9 maanden in de wieg ligt, zijn wiegmatrassen doorgaans tussen de 4 en 6,5 cm dik. Een wiegmatras mag niet te dik zijn, omdat de baby dan te dicht bij de rand van de wieg komt te liggen. Daarnaast gaat de dikte van de matras ten koste van de luchtdoorlatendheid en de vochtregulering. Ook is het helemaal niet nodig om een dikke baby matras te hebben, omdat babies nog niet zo zwaar zijn. Als de dikte van een babymatras inderdaad 8 cm zou moeten zijn ivm het gewicht van de baby (bv 4kg), hoe dik zou een matras van een volwassene (80kg) dan moeten zijn? 1,6 meter? :-)
Materiaal van de babymatras
Moet je nu kiezen polyether of koudschuim matras? Hier volgen de voor en nadelen per baby matras soort op een rij:
Wiegmatras van Polyether schuim
Polyether wordt veel gebruikt. Het is goedkoop materiaal dat eenvoudig in de juiste vorm te maken is. Ook is een polyether baby matras gemakkelijk te wassen. Een polyether matrasje heeft echter een aantal belangrijk nadelen: Het biedt een relatief slechte ondersteuning De lucht- en vochtregulatie is minder. Grotere kans op kuilvorming.
Koudschuim babymatrassen
Koudschuim heeft een hele goede veerkracht en biedt een zeer goede ondersteuning voor het lichaam van je baby. Dit schuim heeft een anti-allergische werking is daardoor uitermate geschikt voor allergische kindjes. Door de structuur van het schuim (open poriën) kan het beter ventileren en is kuilvorming vrijwel niet mogelijk. Koudschuim kan wat warmer aanvoelen maar dit wordt gecompenseerd door een goed ventilerende tijk.